Kom in actie

FAQ over het PlonsFonds

Hoe zit het met schoolzwemmen?

Helaas wordt schoolzwemmen in Nederland op dit moment in nog slechts vier gemeenten gegeven. Een aantal gemeenten geeft nog wel subsidie voor zwemmen via bijvoorbeeld Stichting Leergeld of het Jeugdsportfonds. De bijdrage is echter vaak niet voldoende. Het PlonsFonds kan dan het financiële gat dichten.

 

beeld plons y

beeld plons y

beeld plons v

beeld plons v

beeld plons s

beeld plons s

1/3

Waarom is het PlonsFonds nodig? Er zijn toch genoeg andere ‘potjes’?

Er zijn inderdaad verschillende initiatieven voor een bijdrage voor een zwemdiploma. Enkele gemeenten, Stichting Leergeld en Jeugdsportfonds verschaffen na aanvraag een bijdrage. De mogelijkheden zijn verschillend per gemeente en daar schuilt vaak het probleem. De ene gemeente wel, de andere gemeente niet, een maximale bijdrage, een maximale leeftijd, ga zo maar door. Daarnaast lopen de initiatieven terug. 

Jaarlijks vallen duizenden kinderen alsnog buiten de boot! Het PlonsFonds wil voor elk kind onder de armoedegrens een zwemdiploma. Dankzij een landelijk aanvraagpunt, ongeacht hun woonsituatie, een totale vergoeding voor zwemlessen.

Waarom is het PlonsFonds opgericht?

Een toenemend aantal kinderen in Nederland groeit op in armoede; het gaat om circa 400.000 kinderen. Er is vaak geen geld voor sportclubs, passende kleding, een fiets.. en ook niet voor zwemlessen. Steeds meer kinderen halen daardoor geen zwemdiploma. Jaarlijks gaan maar liefst 13.000 kinderen naar het voortgezet onderwijs, zonder dat ze leerden zwemmen. Daar wil het PlonsFonds iets aan doen. Ieder kind verdient een zwemdiploma!

 

Waarom is het PlonsFonds nodig? Is het probleem echt zo groot?

Meer dan 400.000 kinderen in Nederland groeien op in armoede. Jaarlijks gaan 13.000 kinderen (van circa 12 jaar) naar het voortgezet onderwijs zonder dat ze een zwemdiploma behaalden. Door allerlei ontwikkelingen worden er dat alleen maar meer. En dat terwijl zwemmen in ons waterrijke land ontzettend belangrijk is:

  • Niet kunnen zwemmen leidt tot onveiligheid; jaarlijks verdrinken er teveel kinderen.

  • Niet kunnen zwemmen is een drama voor een kind: ze schamen zich omdat ze zwembandjes aan moeten en gaan daarom liever niet mee op schoolkamp, een dagje naar zee of naar een zwemfeestje. Een kind wil niet anders zijn en buitengesloten worden!

  • Leren zwemmen kweekt wilskracht, zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en doorzettingsvermogen; belangrijke eigenschappen waar een kind het hele verdere leven plezier van heeft.

 

Hoe kom ik in aanmerking voor een bijdrage voor zwemlessen?

Alleen maatschappelijke organisaties met een ANBI-verklaring kunnen onder vermelding van het PlonsFonds een aanvraag indienen bij Nationaal Fonds Kinderhulp, met een overzicht van de financiële situatie. Denk aan maatschappelijk werk of pleegzorg. De aanvraag wordt beoordeeld door Nationaal Fonds Kinderhulp; die terugkoppeling geeft aan de maatschappelijke organisatie.

 

Krijg ik zelf direct geld vanuit het PlonsFonds?

Nee. Nationaal Fonds Kinderhulp verzorgt de screening van alle aanvragen aan het PlonsFonds. Als je als ouder/verzorger inderdaad in aanmerking komt voor een bijdrage voor zwemlessen, maakt Kinderhulp geld over naar de maatschappelijke organisatie die geld heeft aangevraagd. Daarvoor is het speciale PlonsFonds opgericht.

Hoe zorgt het PlonsFonds ervoor dat anderen niet weten dat we hulp krijgen?

Nationaal Fonds Kinderhulp verzorgt de screening van alle aanvragen aan het PlonsFonds. Daarbij gaan zij zorgvuldig en met respect om met ieders privacy. De maatschappelijke organisatie die de aanvraag heeft gedaan (en geld uit het PlonsFonds heeft ontvangen) zal goede afspraken maken met het zwembad waar uw kind gaat zwemmen. Uw kind hoeft er niets van te merken dat er een aantal dingen worden geregeld voor u en uw kind.

Voor fundraisers:

Hoe ondersteunt het PlonsFonds mijn (lokale) actie?

Ladies’ Circle De Leest (initiatiefnemer van het PlonsFonds) beschikt over allerlei promotiematerialen: banners, vlaggen en ballonnen. Ook is er het filmpje over het PlonsFonds dat je op de homepage van deze site vindt. Deze materialen kun je lenen; het filmpje kunnen we bij je aanleveren. Stuur een mail aan info@lcdeleest.nl om de mogelijkheden te bespreken. Ook kan Ladies’ Circle De Leest – of een medewerker van Kinderhulp – vooraf aanvullende informatie verstrekken over het PlonsFonds of vragen beantwoorden. Daarnaast overleggen we graag over de mogelijkheid om een cheque te overhandigen aan een vertegenwoordiger van het PlonsFonds (Ladies’ Circle De Leest of Kinderhulp), indien dat gewenst is. 

 

Kan onze opbrengst verdubbeld worden?

Ja, dat kan onder bepaalde voorwaarden. Als een serviceclub, maatschappelijke organisatie of vermogensfonds een bijdrage wil leveren aan het Plonsfonds, dan is Kinderhulp in veel gevallen bereid dit bedrag te verdubbelen. Neem vooraf contact op met Kinderhulp om deze mogelijkheid te bespreken.

  • Home

  • Wie wij zijn

  • Wie wij helpen

  • FAQ

  • Contact

  • More

    Kom in actie

    elk kind een zwemdiploma

    Het PlonsFonds is een initiatief van Ladies' Circle De Leest met steun van Nationaal Fonds Kinderhulp